NASA a anuntat când va ajunge primul om pe Marte

image_pdfDescarca

Agenţia spaţială americană, NASA, a reconfirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, faptul că pregătirile pentru trimiterea primilor oameni pe Marte continuă conform planului, această expediţie urmând să se desfăşoare într-un viitor relativ apropiat, la începutul deceniului patru al acestui secol, conform Huffington Post.

“Suntem mai aproape de obiectivul de a trimite oameni pe Marte decât ne-am aflat vreodată, în orice moment al istoriei NASA. Avem mult de muncă pentru a trimite primii astronauți pe Marte, dar vom ajunge şi acolo”, a susţinut administratorul NASA, Charles Bolden.

Pentru îndeplinirea acestui ambiţios obiectiv, NASA trebuie să finalizeze proiectele de rachetă şi capsulă spaţială capabile să-i trimită pe oameni pe Planeta Roşie şi să-i aducă înapoi în siguranţă, fiind vorba aici de Space Launch System (SLS) şi de capsula Orion, aflate încă în faza de testare.

Roverul robotizat ce urmează să fie trimis pe Marte în 2020 va transporta echipamentele necesare experimentului Mars Oxygen ISRU sau MOXIE, ce va extrage oxigen din dioxidul de carbon din rarefiata atmosferă marţiană. Dacă acest experiment va avea succes, primul echipaj uman care va păşi pe Marte va dispune de tehnologia necesară pentru a-şi asigura oxigenul atât pentru respiraţie, cât şi pentru a alimenta motoarele rachetei cu care să poată reveni pe Pământ.

‘Vom produce oxigen pe o altă planetă — pentru prima oară când vom produce oxigen pe o altă planetă. Aceste experimente sunt reale, sunt aici”, a subliniat şi administratorul adjunct al NASA, Dava Newman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.