Mai 14

Asigurare Obligatorie Locuinta

Asigurare de locuinta obligatorie, un bun necesar

Tot mai multa lume se orienteaza catre o asigurare de locuinta, fie din cauza introducerii obligativitatii a acesteia, sau pentru siguranta bunurilor de care dispun. Din anul 2011, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, ceea ce obliga orice posesor de locuinta sa plateasca o taxa anuala, pentru a fi despagubit in situata nu foarte fericita in care locuinta sa este implicata intr-un incident. Politele de asigurare obligatorie, cunoscute sub denumirea de PAD-uri, nu au doar calitate de taxa anuala, ci pot fi de real folos in anumite cazuri, tot mai multi romani fiind dependenti in buna desfasurare a vietii, de locuinta lor.

Sfaturi in alegerea unei asigurari de locuinte obligatorii

Un sfat de care trebuie sa tineti cont atunci cand doriti sa faceti o asigurare obligatorie pentru locuinta, este asigurarea acesteia la valoarea reala de piata a casei sau a apartamentului, pentru a putea primi, in cazul unei daune, suma aferenta unei alte locuinte similare.
In situatiile caselor sau a vilelor nou construite, se poate opta catre o asigurare cu valoarea de nou, aici tinandu-se cont de toate cheltuielile, atat din timpul constructiei, cat si dupa finisaj. De asemenea in asigurare trebuie sa includem si bunurile, si nu doar spatiul locuintei, pentru ca despagubirea primita sa fie totala.
Principalele elemente de care se tine cont, in momentul realizarii unei asigurari, sunt pretul zonei, materialul din care sunt construite locuintele, anul in care constructia a fost ridicata dar si suprafata.

Care sunt riscurile acoperite de asigurarea de locuinta obligatorie

Trebuie cunoscut faptul ca, asigurarea obligatorie pentru locuinta nu acopera decat trei riscuri considerate de baza, acestea fiind: cutremurul, inundatiile din cauze naturale si alunecarile de teren.

Companii emitente de polite obligatorii pentru locuinta

Firmele care pot emite astfel de polite de asigurare, sunt doar cele care sunt deja membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID)

Pot emite astfel de polite un numar limitat de companii, care sunt membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), lista acestora fiind compusa din doar 13 companii. Cele 13 companii sunt ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări si Uniqa Asigurări, si politele pot fi vandute prin retelele de distributie a acestora.

Pretul asigurarilor de locuinte obligatorii

Pretul acestui tip de asigurari este unul fix, si poate fi 10 sau 20 de euro pe an. Pentru asigurarile de 20 euro, suma asigurata este de 20.000 euro, si sunt valabile pentru constructiile din caramida, beton armat sau orice alt material rezultat in urma unui tratament termic, in timp ce, pentru locuintele asigurate cu 10 euro pe an, suma asigurata este de 10.000 euro, si este valabila pentru locuintele din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic / chimic.

Indiferent de compania la care vei face aceasta asigurare, pretul trebuie sa fie acelasi, acesta fiind impus de catre Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), si fiind fix. Diferentele se pot face, in functie de cursul euro practicat in momentul incheierii acestei polite, acesta fiind in majoritatea cazurilor cel oficial anuntat pentru ziua respectiva de BNR.

Acte necesare pentru incheierea unei asigurari de locuinta

Pentru cei care doresc sa incheie o asigurare obligatorie a locuinte, sunt necesare cartea de identitate sau buletinul proprietarului si adresa locuinte care se doreste asigurata. Aceasta poate fi facuta si de catre o terta persoana, beneficiarul asigurarii find proprietarul locuintei.

Precautii in momentul incheierii unei asigurarii de locuinta

Un prim factor de care trebuie sa tinem cont, in momentul in care dorim sa facem o astfel de asigurare de locuinta obligatorie, este acela ca asiguratorul sa fie unui dintre cele 13 companii membre PAID, listate mai sus. In cazul in care asiguratorul nu poate dovedi ca este membru PAID, este indicat sa evitati completarea actelor pentru polita de asigurare. Pentru a fi sigura ca nu sunteti pacaliti, este indicat sa va orientati catre sediile centrale ale celor din lista PAID, sau sa sunati la numerele de telefon aflate pe siteurile web ale acestora, pentru a aflat locatiile sucursalelor.
Daca asiguratorul este unul dintre cei aflati pe lista PAID, trebuie sa fi foarte atent la datele care sunt completate pe polita de asigurare obligatorie. Toate datele trebuie sa fie corecte, si sa corespunda cu cele de pe actele oficiale, in caz contrar riscati ca aceasta sa nu fie valabila in cazul unei daune.
Verifica de asemenea ca, suma pe care o achiti este ceea corecta, si corespunde cu suma aflata pe chitanta pe care asiguratorul v-o elibereaza.

Modelul politei de asigurare obligatorii

Pentru cei care vor incheia aceasta polita obligatatorie, trebuie sa cunoasca modelul politei PAD oficiala, si elementele care sunt cuprinse in aceasta. Astfel ca, este foarte important ca polita sa cuprinda:

-Denumirea sau numele si sediul/domiciliul părtilor contractante

-Numele beneficiarului asigurarii

-Tipul locuintei si adresa acesteia

-Suma asigurata obligatoriu

-Prima obligatorie și termenele de plata a acesteia

-Perioada de valabilitate a contractului de asigurare

-Numărul și titlul actului normativ în temeiul căruia s-a emis PAD.

Toate aceste elemente sunt indicate de catre PAID, si sunt elementele de siguranta pentru polita de asigurare (PAD).
Trebuie retinut faptul ca asiguratorii autorizati de catre PAID, pot emite in sistem electronic sau tiparit aceasta asigurare obligatorie, lucru foarte benefic pentru toti cei care doresc sa opteze pentru acest tip de asigurare.

Alte tipuri de asigurari exitente

Trebuie retinut faptul ca, pe langa asigurarea obligatorie cu valoare fixa, exista si alte cateva tipuri de asigurari facultative, ce pot fi facute pentru locuinta si bunurile din acesta, pretul acesteia fiind influentat de mai multi factori.
Pentru stabilirea valorii reale sau de piata criteriile variaza in functie de asigurator, in general importante in stabilirea valorii fiind anul de constructie al cladirii, suprafata construita, materialele folosite si zona in care se afla constructia. De aceea si tipurile de asigurari sunt destul de variate, si trebuie sa cunoastem cateva aspecte cu privire la ele.

Apr 13

Ce trebuie sa fac in caz de dauna (Asigurare calatorie)

In cazul nefericit in care aveti o problema de sanatate in perioada calatoriei este nevoie sa avizati in 24 de ore compania de asigurare / reprezentantul acesteia la numarul specificat in polita.

Odata trecut acest pas trebuie sa urmati instructiunile companiei de asigurare, dar aveti in vedere urmatoarele :

 • solicitati chitante de justificare a sumelor platite pentru tratament medical;
 • inainte de a accepta un cost verificati daca acesta este acceptat si decontat de catre compania de asigurare;
 • contactati compania de asigurare sau agentul dvs. de indata ce ati ajuns in tara, pentru a depune documentele necesare intocmirii dosarului de dauna.

Apr 13

Achizitia unei asigurari de calatorie

sigurarea se poate achizitiona despre calatorie si despre calatori. Astfel avem nevoie sa ne spuneti tara de destinatie, perioada calatoriei precum si varsta fiecarui calator.

Odata vizualizata oferta pentru emiterea politei este nevoie sa ne comunicati numele, prenumele si CNP –ul fiecarui calator.

De la acest pas, mai urmeaza plata cu cardul – acest mod de plata este obligatoriu in cazul acestei polite.

De aici nimic mai simplu, asteptati si in cateva minute aveti polita pe email.

Apr 13

Riscuri acoperitein asigurarea de calatorie

Riscurile acoperite se pot imparti in doua categorii si anume acoperiri standard, si acoperiri speciale.

Acoperiri standard : asistenta medicala de urgenta, tratament medical, tratament sub supravegherea medicului, transport de urgenta sau tratament dentar de urgenta in limita unei sume de aprox 200 eur

Acoperiri optionale ( in functie de compania de asigurare si produsul ales de catre dvs) : returnare cost de bilet in caz de anulare a calatoriei, pierderea bagajelor sau livrarea lor cu intarziere mai mare de 24 ore.

Apr 13

Asigurari de Calatorie

Scopul asigurarii de calatorie este acela de a acoperi costul tratamentelor medicale in cazul in care ai probleme medicale in perioada inca care calatoresti in afara tarii.

In mod normal incepand din anul 2010 ai la dispozitie si cardul de sanatate valabil in afara tarii – acesta nu este la fel de acoperitor ca o asigurare de calatorie si cu siguranta nu  la fel de simplu de procurat ca si o asigurare de calatorie. Sa reamintesc doar – medic de familie, documente de la locul de munca, cozi la si air cozi si in cele din urma obtii un card valabil 6 luni.

In cazul asigurarii de calatorie stai 3 minute pe internet si ai politele pe email direct in contul tau.

Daca pretul ti se pare o piedica ar trebuis a stiti ca o asigurare de calatorie costa 20 lei in cazul in care o asigurare peste media normala si anume o asigurare pentru 10 zile cu o limita de 30.000 de eur a daunelor acoperite .

Apr 13

Asigurari de Viata

O asigurare de viata este un produs financiar oferit de o companie specializata, autorizata in acest sens. Acest tip de asigurare are menirea de a iti oferi doua lucruri: protectie in caz de accident, invaliditate sau deces dar si posibilitatea de a economisi. Ponderea si importanta fiecaruia dintre cele 2 elemente depinde de produsul pe care ti-l doresti si pe care il alegi. Astfel, asigurarile de viata iti pot ofera bani atunci cand ai mai multa nevoie de ei – caci aceste produse acopera cheltuielile financiare in cazul problemelor de sanatate si al decesului.
Spre exemplu, o asigurare de viata poate acoperi necesitatile financiare cauzate de incapacitatea de munca si de pierderea venitului, de spitalizare, interventii chirurgicale, boli critice si deces. Si toate acestea in conditiile in care beneficiile rezultate din asigurarile de viata nu sunt impozabile…

Care sunt tipurile de asigurari de viata?

Putem vorbi despre doua tipuri importante de asigurari de viata: unele ofera protectie – asigurarile de viata clasice iar altele faciliteaza economisirea  asigurarile de viata cu acumulare de capital incluzand de obicei si un element de protectie.

Spre exemplu, in cazul unei asigurari de viata clasice, asiguratorul se obliga sa plateasca o suma de bani in cazul decesului persoanei asigurate. Costul unei polite de asigurare de viata se numeste prima de asigurare, si este stabilita de asigurator in functie de tipul de produs pe care il doresti, suma asigurata, durata contractului, riscurile acoperite etc. In acest tip de asigurare nu se acumuleaza capital.

In cazul asigurarilor de viata cu acumulare de capital, parte din prima pe care o platesti acopera componenta de protectie, in timp ce o alta parte este investita de compania de asigurari si platita clientului la finalul perioadei contractuale sau chiar inainte, impreuna cu o parte din profitul obtinut. In acest caz, asigurarile de viata sunt si un instrument de economisire.

Ce poate acoperi o asigurare de viata?

Principalele riscuri acoperite de o asigurare de viata sunt invaliditatea si decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot acoperi si deci despagubi si producerea altor riscuri:

 • pierderea capacitatii de munca – in cazul in care persoana asigurata sufera un accident care provoaca pierderea capacitatii de munca, acesta va fi scutit de plata primelor de asigurare.
 • invaliditatea permanenta – daca asiguratul sufera un accident in urma caruia va ramane cu invaliditate permanenta, acesta va benefica de suma asigurata pentru acest risc
 • supravietuirea – daca la expirarea contractului de asigurare asiguratul este in viata, acesta va primi banii aferenti sumei asigurate fie sub forma de rate, fie intr-o suma unica.

Riscurile suplimentare care se adauga unei polite poarta denumirea de “clauze” sau “raidere”. Acestea se adauga protectiei de baza si iti permit sa iti construiesti o polita de asigurare complexa adaptata nevoilor tale. Printre aceste “raidere” se numara si posibilitatea de a acoperi riscuri legate de sanatatea persoanei asigurate, un fel de asigurare de sanatate privata oferita impreuna cu polita de viata.

Cum compar asigurarile de viata?

Datorita complexitatii lor, asigurarile de viata sunt destul de dificil de comparat, mai ales ca societatile de asigurare specializate au oferte similare ca si continut, dar destul de diferite ca si denumire. Cel mai bine este sa te adresezi unui broker de asigurare care iti va pune la dispozitie informatii actualizate si iti va oferi consultanta specializata, putand fi in masura sa compare oferta companiilor ce ofera asigurari de viata.

Ce ar trebui sa stiu inainte de a incheia o asigurare de viata?

Se recomanda ca, inainte de a incheia orice asigurare, dar mai ales o asigurare de viata – care poate fi chiar un produs dificil de inteles uneori, sa citesti cu atentie termenii si conditiile politei de asigurare si, in mod special, a riscurilor asigurate si excluderilor specifice contractului. Insa cel mai important lucru este sa stii sigur ca acesta este produsul care ti se potriveste si pe care ti-l doresti si permiti. Fiecare dintre noi are nevoi, asteptari si resurse financiare diferite – deci nu exista un algoritm standard pe care sa ti-l recomandam pentru a gasi o asigurare perfecta pentru tine. Tocmai de aceea iti recomandam sa te informezi inainte de a lua orice decizie!

Ce trebuie sa fac in cazul producerii unui risc asigurat?

In primul rand sa iei neaparat legatura cu asiguratorul la care ai incheiat polita si sa urmezi indeaproape indicatiile lor. Cu cat mai repede, cu atat mai bine… Nu uita sa vezi daca pe polita ta de asigurare ai trecute numere de telefon de contact sau alte indicatii in caz de urgenta – pe care este bine sa le ai oricum salvate in telefonul mobil pentru orice eventualitate…

Apr 13

Tipuri de asigurare individuala de sanatate

Avantajele unei asigurari individuale de sanatate Incheind o asigurare individuala de sanatate, puteti fi siguri ca veti primi cele mai bune servicii si cel mai bun tratament, daca si acolo unde este nevoie. Asigurarea va cuprinde urmatoarele:

 • Toate serviciile de urgenta, 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana
 • Consultatii la medicul de familie sau la un medic specialist
 • Consultatii la un medic specialist
 • Asistenta medicala ambulatorie
 • Costul interventiilor chirurgicale
 • Spitalizare, costul interventiilor chirurgicale

Solicitati-ne o cotatie de pret pentru asigurare si veti vedea cat de accesibila poate fi asigurarea individuala de sanatate.

Apr 13

Tipuri de asigurare individuala de sanatate

Planul BUPA Worldwide este un pachet extins continand beneficiile esentiale legate de spitalizare continua si spitalizare de zi, precum si asistenta medicala ambulatorie, pe perioada graviditatii si la nastere, stomatologica, evacuare si repatriere, ca servicii optionale. Suma totala maxima anuala asigurata este de 1.875.000 Euro de persoana.

Asigurarea pentru spitalizare continua – pentru tratament in spital, cu ramanerea pacientului in spital peste noapte, plus beneficiile aferente, fie ca este un caz de urgenta, fie ca este o vizita programata. Interventiile chirurgicale, tratamentul pentru cancer si diagnosticarea imagistica sunt, de asemenea, incluse.

Asigurarea pentru asistenta medicala ambulatorie – pentru tratamentul prescris de medicul specialist, atunci cand nu este nevoie ca pacientul sa ramana in spital, si acopera consultatiile si tratamentele medicale care au loc inainte sau dupa o perioada de spitalizare.

Asigurarea pentru cazurile de urgenta – pentru evacuarea la cel mai apropiat centru medical adecvat, acoperind costul rezonabil al transportului, si pentru repatriere, care va permite sa reveniti in tara dumneavoastra, pentru a fi tratat intr-un mediu care va este familiar.

Apr 13

Asigurari de Sanatate

Asigurarile de sanatate sunt produse financiare ce acopera, in principiu, costurile de preventie si tratament pentru acele afectiuni ce sunt incluse si deci acoperite prin polita de asigurare, fiind de cele mai multe ori mentionate expres in conditiile respectivei polite.

Pe scurt, asigurarea de sanatate te ajuta sa beneficiezi de confortul si calitatea serviciilor oferite de sistemul privat de sanatate la costuri mult mai mici decat in mod normal.

Care sunt reglementarile legale referitoare la aceasta asigurare ?

In acest moment, in Romania se lucreaza la o reforma a sanatatii. Aceasta va reaseza si restructura modul in care functioneaza sistemul public de asigurari de sanatate, dar si relatia acestuia cu sistemul privat. Vom reveni cu detalii imediat ce acestea vor fi disponibile.

Care sunt tipurile de asigurari de sanatate ?

In teorie, asigurarile de sanatate pot fi complementare, acoperind costul tratamentelor si/sau interventiilor ce depaseste un anumit prag acoperit prin sistemul public de asigurari sociale de sanatate sau suplimentare, acoperind acele tratamente si/sau interventii ce nu sunt incluse pe lista celor acoperite de sistemul public.

Ce acopera o asigurare de sanatate ?

Politele de asigurare de sanatate BUPA acopera tratamentul efectuat la orice clinica sau spital din lume, la alegere, indiferent daca este de stat sau privat. Puteti alege ce spital doriti, fara sa fie nevoie sa justificati sau explicati alegerea.

Grupul BUPA este cel mai mare asigurator privat de sanatate din lume, cu peste 10 milioane persoane asigurate, iar BUPA International este divizia de asigurari de sanatate internationale.

Ce ar trebui sa stiu inainte de a incheia o asigurare de sanatate ?

Ca si in cazul celorlalte tipuri de asigurari, recomandam o documentare serioasa inainte de a va incheia o astfel de polita, dublata de o analiza a nevoilor voastre si a resurselor financiare de care dispuneti.

Ce ar trebui sa evit atunci cand inchei o asigurare de sanatate ?

Sa declari altceva decat adevarul privind starea ta de sanatate – orice inadvertenta cu realitatea urmand a fi, cel mai probabil, descoperita ulterior si penalizata de asigurator prin plata partiala sau chiar refuzul de a plati despagubirile aferente. In plus, trebuie mentionat ca asigurarea de sanatate in sistem privat nu acopera afectiunile preexistente. Asta pentru ca asigurarea e facuta pentru a-ti acoperi numai acele probleme ce apar dupa semnarea contractului, deci dupa intrarea in asigurare.

Ce trebuie sa fac in cazul aparitiei unui risc de sanatate ?

Urmeaza instructiunile trecute pe polita ta de asigurare si informeaza-ti asiguratorul imediat. Ti se vor da, cel mai probabil, indicatii clare privind pasii de urmat, institutiile medicale ce trebuie apelate etc. In cele mai multe cazuri, neanuntarea asiguratorului intr-un anumit termen de la producerea riscului asigurat si/sau nerespectarea indicatiilor sale duce la riscul de a nu va fi acordata despagubirea.

Apr 13

Asigurari RCA

Scopul asigurarii RCA este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferiteindiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba. Astfel Asigurarea RCA acopera daunele pe care dvs le produceti unor terte persoane si nu acopera daunele produse autovehiculului dvs. Pentru a acoperi si daunele produse propriului autoturism aveti nevoie de o asigurare CASCO.

Conform prevederilor legale in vigoare toate vehiculele inmatriculate care circula pe drumurile publice trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA).

Lipsa acestei asigurari poate duce chiar la radierea din circulatie a vehiculului.

In cazul in care un vehicul este depistat circuland in trafic fara a detine o polita RCA valabila, proprietarul va fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei, dar si cu retinerea certificatului de inmatriculare al masinii, precum si a placutelor cu numerele de inmatriculare.

Daca detinatorul vehiculului nu face dovada incheierii unei asigurari RCA in  30 de zile de la data retinerii certificatului de inmatriculare, politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului.

Documente necesare incheierii asigurarii RCA

Pentru incheiarea asigurarii RCA aveti nevoie de certificatul de inmatriculare al autovehiculului, precum si de datele de identificare ale proprietarului, fie ce ca este persoana fizica sau juridica.

In cazul autovehiculelor in leasing aveti nevoie si de datele de identificare ale companiei de leasing. Aici este de mentinat ca societatea de leasing este proprietarul de drept al autovehiculului in cauza si drept urmare, in unele cazurii, aveti nevoie de acceptul lor pentru a putea incheia polita de asigurare.

Documentele emise la incheiarea asigurarii

La incheierea unei asigurari RCA veti primi urmatoarele documente :

 • decont de asigurare – tine loc de factura si contine elementele legate de pret si de modalitati de plata a acestuia;
 • chitanta de plata a primei de asigurare – numai pentru plata cash/ramburs;
 • polita de asigurare ce include si documentul carte verde – portiune din polita ce are fundal verde;
 • vigneta RCA – un abtipild rotund ce trebuie lipit la vedere pe parbrizul autovehiculului. Aceasta vigneta are o serie si un numar ce sunt specificate si in polita de asigurare;
 • un formular de constatare amiabila – acest formular se foloseste in cazul in care ai fost implicat intr-un accident cu o alta masina si nu au fost persoane ranite. Prin completarea acestui formular eviti drumul si aglomeratia de la politie.

Ce acopera asigurarea RCA

Limitele teritoriale ale acoperirii. Politele RCA emise de companiile de asigurare din Romania sunt valabile pentru autovehicule inmatriculate in Romania atata timp cat acestea se afla pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul unuia din statele mentionate in polita de asigurare, respectiv in statele al caror cod de tara nu este taiat cu “X” pe fata politei de asigurare. Pentru a calatori in unul din statele neacoperite veti avea nevoie de o asigurare CARTE VERDE valabila in respectiva tara sau de un document de asigurare emis de statul respectiv, la momentul intrarii in tara. Aceasta a doua solutie este de obicei foarte scumpa, avand un cost mediu de 120 lei pentru 15-20 zile

Limitele valorice ale acoperirii  – numite si limite de despagubire, reprezinta sumele maxime care pot fi platie de compania de asigurare, in cazul in care ati provocat o dauna / ati suferit o dauna din partea unei persoane asigurate RCA. Limitele de despagubire maxime sunt stabilite de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu respectarea cerintelor europene.

Limitele de despagubire se stabilesc pentru :

 • daune materiale, respectiv daune produse de tine bunurilor ce apartin unor terte persoane. Pentru 2012-2017 limita este de 1.000.000 eur, fara insa a depasi valoarea reala a bunului avariat/distrus;
 • daune pentru vatamari corporale sau deces, inclusiv prejudicii fara caracter patrimonial. Pentru 2012-2017 limita de despagubire este de 5.000.000 eur, indiferent de numarul persoanelor pagubite

Ce este important de stiut inainte de incheierea asigurarii ?

Cand vine vremea reinnoirii politei de asigurare RCA trebuie sa ai in vedere urmatoarele :

 • Acoperirea teritoriala difera de la o companie de asigurare la alta.  Daca obisnuiesti sa pleci cu masina in concediu in afara tarii ai in vedere ca polita RCA pe care o inchei acum va acoperi si o serie de tari din UE, asa ca verifica daca este valabila si in tara in care planuiesti sa calatoresti.;
 • verifica daca ofertele primite au luat in calcul date corecte. Valorile folosite pentru CNP sau CUI, oras , marca autovehiculului, numar de inmatriculare pot afecta prima de asigurare de la  -60% la + 200%;
 • coeficientul de bonus malus este elementul ce tine cont de istoria ta ca sofer si este important sa verifici ca acest coeficient a fost calculat corect in noua polita – vezi detalii in pagina dedicata sistemului bonus malus;
 • verifica daca ai ales o companie de asigurare ce are probleme cu plata daunelor. Poti cauta informatii pe internet sau poti discuta cu brokerul sau agentul tau pentru un sfat.  Intotdeauna verifica in mediul online ofertele de reinnoire primite;
 • este important sa stii ca in cazul in care compania de asigurare nu acopera integral daunele provocate de tine, persoana pagubita te poate da in judecata pentru recuperarea sumelor neplatite de compania de asigurare. Alege un RCA bun si nu cel mai ieftin RCA, pentru a evita eventuale probleme in cazul in care ai deteriorat sau ai distrus bunurile unei alte persoane;
 • polita de asigurare nu este valabila daca elementele mentionate in polita nu corespund cu realitatea. Verifica datele de identificare personale si ale masinii, precum si parametrii tehnici ( cilindree, putere, masa maxima, nr de locuri ), pentru a evita problemele ce apar in caz de dauna;
 • in cazul in care ati ales sa obtineti o ofertedin partea goya.ro este necesar sa verificati datele introduse sau sa le validati impreuna cu operatorul call center ce va va suna pentru validarea datelor.

Ce este important de stiut dupa incheierea asigurarii ?

Dupa ce ai platit polita de asigurare trebuie sa ai in vedere urmatoarele :

 • sa iti setezi o alerta pentru data la care iti expira asigurarea. Nu intotdeauna compania ce a incheiat asigurarea iti va reaminti ca iti expira asigurarea si risti astfel sa circuli neasigurat fara sa intentionezi acest lucru;
 • verifica la www.cedam.ro daca asigurarea ta a fost inregistrata la CSA. In acest fel eviti cazurile in care polita ta nu este recunoscuta de catre compania de asigurare;
 • pastreaza polita RCA in masina impreuna cu o copie a acesteia si o copie a certificatului de inmatriculare. Vei avea nevoie de aceste documente in cazul unui accident. Sub nici o circumstanta nu da originalul politei RCA unei alte persoane;
 • daca ati ales sa achizitioanti polita de asigurare prin intemediul goya.ro o sa fiti informat in mod automat de indata ce polita dvs a fost inregistrata in baza de date cedam iar la momentul expirarii politei veti fi informat din timp si veti primi automat oferta de reinnoire impreuna cu recomandarile noastre referitoare la calitatea serviciilor furnizate de companiile de asigurare;

Older posts «